SPACEBOUND.NL
Ruimtevaart en techniek nieuws - Space news

Spacex info pagina.

Spacex is zo hard bezig met het ontwikkelen en testen van haar rakketen dat ik daar een een aparte pagina voor maak om alle informatie een beetje overzichtelijk te maken.

Falcon 9 Rakket

Falcon 9 logo
Falcon 9 logo
falcon 9 rocket
falcon 9 rocket
falcon rockets
falcon rockets

De Falcon 9 versie die nu gebruikt wordt is de Block 5 en deze versie is geschikt voor middel zware en zware ladingen. Met deze versie zijn ook de eerste astronauten in 2 vluchten ( Demo en Crew Flight 1) sinds 12 jaar weer vanaf Amerikaanse grond gelanceerd richting de ISS met deze mijlpaal is Amerika niet meer afhankelijk van de Russen om personen richting het ISS te krijgen wat veel kosten scheelt ( ongeveer 20 Miljoen p.p. dollar per vlucht).

Herbruikbare rakketen.

De andere revolutie is dat deze rakketen herbruikbaar zijn, de rakketen keren na hun vlucht weer terug naar aarde en landen op een landingsplatform op zee en als en meerdere zijn aan de kust. Alleen hieraan is al te zien de ongelofelijke ontwikkelingen die er zijn gemaakt om deze objecten letterlijk op de meter nauwkeurig weer terug te krijgen.   ( Falcon9 landing).

Aan het leer proces is goed om te zien hoe moeilijk het is.

Dat deze landingen ook een leer proces waren en zeker net als SN8 fout waren gegaan is hier wel te zien ( Video hoe het fout ging)

landing falcon 9
landing falcon 9


Dragon capsule 

dragon logo
dragon logo

Dragon is de Capsule die gebruikt wordt om Astronauten en vracht de ruimte in te brengen naar het ISS er is ruimte voor 7 personen in de Capsule en in de vracht versie kan er 6000 kilo in meegenomen worden of een combinatie daarvan.

Ook aan de Dragon is te zien dat de ontwikkelingen heel snel gaan alles gaan via Touchscreens en er is geen knop of meter te zien zoals in het Apollo tijdperk.

Dragon capsule II
Dragon capsule II
Dragon capsule III
Dragon capsule III
Dragon capsule ISS
Dragon capsule ISS
Dragon capsule
Dragon capsule

Starship

Starship is de rakket die in de toekomst naar de Maan gaat en waar ze later naar Mars mee willen gaan. Deze rakket is nu in volle ontwikkeling en testfase. 

Net zoals de Falcon rakketen kan ook deze weer hergebruikt worden waardoor er veel kosten en materiaal bespaard worden en scheelt ook weer rommel in een baan om de aarde. De landing wordt ook wel spectaculair met de Belly Flop.

Deze Rakket wordt gemaakt van Stainless steel i.p.v. Fiber glass omdat dit proces te lang duurt om te bouwen. Alles is gericht op snelheid van ontwikkeling en design is nu ook terug te zien aan de volgende Starships de Versie 12 t/m 14 worden overgeslagen omdat het design veranderd is. 

Elon Musk zijn uitspraak is "If the design is taking too long, the design is wrong". waar er normaal een jaar over wordt gedaan om een test machine te maken rollen de Starships erbij Spacex achter elkaar uit ( Flight over Boca chica Launch base ).

aanpassing brandstof tank voor gewichtsvermindering.

Er is een druktest uitgevoerd op een nieuw type brandstof tank, deze is gemaakt van 3mm staal ipv 4mm dik door deze aanpassing gaan de tanks vele kilos lichter worden. 

Elke kilo die bespaard wordt hierdoor kan dan als extra brandstof of als vracht meegenomen worden.

Overzicht van alle Test vluchten tot nu toe.


Voor de verdere missie naar de Maan en Mars moeten er meerdere vluchten gedaan worden om eerst te tanken in de ruimte door er meerdere Starships heen te sturen met Brandstof en dan met de volle rakket richting Mars te gaan.

Voor de vlucht richting de Maan en Mars zal de brandstof binnen 9 minuten verbruikt zijn die nodig is voor de vlucht en het overige is nodig voor de landing. eenmaal op snelheid in de ruimte rem je niet meer af.

starship complete
starship complete

Super heavy booster BN1

Dat gaat de grote 1ste trap worden die Starship de ruimte in gaat brengen, deze rakket gaat echt een monster worden aan kracht en grote in totaal 39 Raptor motoren gaan in deze rakket geplaatst worden let wel dat is in de volle versie als er veel vracht mee gaat. De SN1 booster gaat er waarschijnlijk zo'n 20 stuks gebruiken zonder de starships die nu getest worden. De complete rakket de Booster en de starship zelf gaan in zijn geheel Starship genoemd worden.

Propulsive landing

Ook de Booster gaat landen zoals de Falcon9 dat op dit moment doen de zogenaamde propulsive landing over de eindfase gaan nog veel geruchten. er gaan geruchten dat de landings poten verwijderd worden wat veel gewicht bespaard en dat er hij bij de landing opgevangen gaat worden door een constructie in de toren waar hij vanuit gelanceerd is zie de animatie daarvan.Super Heavy Booster
Super Heavy Booster

Waarom de Belly Flop?

Op Mars is er een ijle dampkring waardoor er niet geland kan worden met een parachute dat gaat daar niet werken omdat er niet geremd kan worden tegen de luchtdeeltjes.

Wat er gedaan wordt is dat er een duikvlucht gemaakt zoals een parachute springer sturend met armen en benen maar de Starship doet dat met de flaps op het laatste moment wordt er geremd met de Raptor motoren.

Belly flop animatie

Belly flop SpaceX
Belly flop SpaceX

Waar komt de brandstof voor de terugreis vandaan?

Tanken op mars??

Bedoeling is dat er op Mars zelf brandstof voor de terugreis wordt gemaakt, Er wordt methaan en water via de Sabatier methode aangemaakt en Zuurstof van het ijs dat op Mars aanwezig is en Koolstof dat in de Atmosfeer zit . 

Water en methaan zijn beide hard nodig op Mars om te leven en voor brandstof voor de terugreis in de eerste onbemande vluchten zullen hier ook testen mee gedaan worden.

Terug vlucht van de maan animatie

Spacex Boca chica launch base

space boca chica launch base
space boca chica launch base
space boca chica launch base II
space boca chica launch base II

Boca chica Arial view Video (Spacex lanceerbasis in texas)  <--- Aanrader !!

Vanuit de lucht is goed te zien hoe de basis er uit ziet en alle ontwikkelingen die er zijn.

op de grond staan zie je de ringen waar Starship van gemaakt worden in serie klaar staan. 

Deze worden in de open tenten gemaakt en in elkaar gezet in de hogere gebouwen ( lowbay en de Highbay) tot en met SN15 staan al in delen op de grond. SN 12 t/m 14 worden niet gebouwd omdat er aanpassingen in het design worden gemaakt de gereserveerde onderdelen worden wel gebruikt in de Druktest tank van SN7.2

Toekomst van Spacex en Nasa

Interview met Elon Musk ( Directeur van Spacex ) en Jim Bridenstine ( nu Directeur van Nasa) over de samenwerking tussen SpaceX en de Nasa. Ontwikkeling van Falcon9 en de eerste Dragon crew missie naar het ISS. Door deze vlucht kan er eindelijk weer een lancering gedaan worden vanaf de Amerikaanse bodem sinds de laatste shuttle vlucht 12 jaar geleden.

Tags:

S

Spacex

SN10

Perseverance

Launch dates

Spacebound

YT video

YT

Nasa