SPACEBOUND.NL
Ruimtevaart en techniek nieuws - Space news

Perseverance Mars rover en Ingenuity Mars Helicopter Nasa Mars 2020.

Laten we kennismaken met de Mars rover Perseverance met de bijnaam Percy het Nasa Mars 2020 project.

Vertrokken in juli 2020 van Cape Canaveral en na een reis van zo’n 110 miljoen KM in 7 maanden land deze op 18-februari 2021 op Mars bij de Jerzero krater.  Begin Februari zijn de laatste koers correctie gedaan om uit te komen op de goede locatie.


perseverance on Mars

Deze landing was nog een spannend moment  want maar ongeveer 50% van de landingen zijn geslaagd.

Deze landingen zijn moeilijk te noemen omdat de landing geheel autonoom uitgevoerd moeten worden de rover moet dus zelf de laatste metingen en handelingen via het EDL( entry, decent, landing) systeem uitvoeren. De rede dat hij de landing autonoom moet uitvoeren is de grote afstand tussen Aarde en Mars (ongeveer 11 minuten heen, dus ook 11 minuten terug).   Hij kan zelf een andere landingsplaats in de buurt zoeken, er zijn van te voren foto's gestuurd naar de Rover deze kan hij vergelijken met foto's die hij zelf maakt en daar een keuze maken waar te landen.


 

perseverance mars 2020-sky-crane

Landing demo Mars 2020  

Mooie uitleg wat is er gebeurd tijdens de landing ( Video )

 Alleen door de telemetrie is het Nasa duidelijk of de landing een succes is of niet, en is dus niet live te volgen maar met vertraging te volgen. dit zijn de zogenaamde 7 minutes of terror waar een mooie video van gemaakt is.

Een gedeelte is het Doppler signaal van de radar waar de naderingssnelheid uit af te lezen is deze te hoog dan is het een crash. Er zit een ook een camera in waardoor we later de beelden binnen kunnen krijgen, dit is de eerste keer dat dit te zien i.p.v. computer gegenereerde beelden.

Door de grote afstand tussen de Aarde en Mars doen de signalen er ongeveer 20 minuten over om aarde te bereiken en visa versa het zelfde.

Er zijn tijdens de vorige landingen ook veel vormen uitgeprobeerd en geslaagd om te landen zoals met Parachutes, airbags en nu wordt zoals eerder gedaan de ook de zogenaamde Skycrane gebruikt. Waarom de Skycrane als er tijdens de landing Rakketen gebruikt zouden worden. er worden er teveel rotsblokken en stof omhoog geblazen door de motoren en die zouden de rover kunnen beschadigen.

Wat is er zo bijzonder aan de Mars 2020 missie?

Deze missie is anders dan de vorige missies, het is het zwaarste object dat ooit op mars geland is dat door mensen handen is gemaakt en weegt 1050Kg.

Er wordt vooral naar sporen van leven gezocht door het maken van boormonsters die direct in de rover geanalyseerd kunnen worden. 

En er worden boormonsters gemaakt die later worden opgehaald en weer naar de aarde gestuurd worden, verwachting is dat pas in 2030 gaat gebeuren.

In deze video wordt goed uitgelegd wat er gaat gebeuren en de verschillen met de vorige missies.

Een van de experimenten is het aanmaken van zuurstof van grondstoffen die op Mars aanwezig zijn ( MOXIE experiment) dat kan weer van belang worden voor de latere bemande Mars missies ten eerste is er zuurstof nodig voor de bemanning maar ook voor brandstof voor de terugreis. Er wordt dus gekeken of dat daar te maken en dus niet vanaf aarde hoeft meegenomen te worden.

Ingenuity Helikopter op mars

Er gaat een Helikopter naar Mars de zogenaamde Ingenuity, deze drone achtige helikopter gaat daar ook autonoom rond vliegen er worden 5 vluchten gemaakt van ongeveer 90 seconden. 

Ingenuity is op de Mars bodem neergezet vanuit de Perseverance Rover.


Eerste gemotoriseerde vlucht vanaf een andere planeet

In de 1ste week van April zal de eerste test vlucht plaatst gaan vinden en zoals het er nu uit ziet gaat dat 8 april worden dat de eerste vlucht gaat plaats vinden dat zal dan ook de een soort van Wright Brothers moment worden.

Nasa heeft zelfs een klein stukje stof van de gebroeders Wright verwerkt in de Ingenuity om dat moment te versterken.

Na de landing van de perseverance is er direct gekeken wat de start plaats van de Ingenuity zou worden en is daar neergezet, na het plaatsen van de de helicopter gaat hij zo'n 100 meter achteruit  De Ingenuity staat nu los van de Perseverance rover op Mars en gaat nu autonoom te werk.
Inginuity on Mars
Inginuity on Mars
percie and Ingy
percie and Ingy
heli-movement-far.width-1280
heli-movement-far.width-1280

Energie van de Helicopter

Zonnecellen zullen de helicopter van energie voorzien en er zal dan ook na die vluchten wel weer een dag nodig zijn om weer met een volle accu te vertrekken. 

veel van de energie die opgewekt word is nodig om de helicopter op temperatuur te houden want de Mars atmosfeer is behoorlijk koud ( gemiddeld -63 graden Celsius.) .

Verwachting is dat een derde van de energie nodig is om zich op temperatuur te houden, een derde voor de vlucht en een derde voor telemetrie en navigatie en dergelijke.

Aan boord zijn 2 camera's 1 Zwart wit voor de Oriëntatie waar hij is en heen gaat uit deze beelden houdt hij een soort landschap bij. En een Camera voor de plaatjes om hem heen te maken deze is vergelijkbaar met de camera in je telefoon ( Sony camera van 13 megapixel).

Let wel dit is een machientje van niet meer dan 2kg die dit alles praktisch autonoom kan doen, alle data tussen de Aarde en Mars verlopen via de Perseverance rover. nogmaals Data doet er Minstens 20 minuten over om de aarde te bereiken. Ingenuity stuurt alle data** naar de Rover en vanuit de Rover naar de Aarde naar het DSN ( Deep Space Network).

**Data zal bestaan uit de Telemetrie van de helicopter en natuurlijk de foto's en Video.

Deep space Network

Alle data tussen de Rovers en Aarde worden verzonden en Ontvangen via het zogenaamde Deep space Network ( DSN ), dit zijn grote antennes verspreid over de aarde zodat er altijd minstens eentje richting bijvoorbeeld naar Mars kijkt.

Deze antennes zijn live te volgen en te zien welke er met wat bezig is. ( DSN Live )

deepspacenetwork2015
dsn 2
dsn 3

23 Cameras aanboord.

Een 23 tal camera’s die gebruik maken van allerlei licht frequenties ( UV, Xray) zullen opnames maken als nooit te voren omdat deze camera’s ook weer enorm door ontwikkeld zijn vergeleken de vorige generaties deze camera van Curiosity was 2 Megapixels die van Perseverance is 20 Megapixels.

Beschrijving van alle cameras

Perseverance cameras

Microfoon aan boord.

Deze microfoon gaat geluiden opnemen van de landing en later de omgevingsgeluiden bij de Rover, het kraken van de wielen in de grond, geluid van de Wind.

Levensduur Perseverance

Verwachte Levensduur van de Perseverance is ongeveer 3 Aard jaren dat 1.5 Marsjaar is ( ).

Perseverance werkt op 2 accu’s die gevoed worden door een zogenaamde RTG ( kleine Kernreactor )

De RTG zet de warmte van het natuurlijke radioactieve verval van plutonium (Pu-238) om in elektriciteit. Dit stroomsysteem laadt de twee primaire batterijen van de Rover op.

De RTG zelf zou het zo’n 14 haar kunnen volhouden, JPL houdt er altijd van omdat soort van systemen ruim en robuust te bouwen waardoor de meeste mars Rover ver over hun verwachte leeftijd heen gingen. 

Podcast van De Standaard over de Perseverance ( link )

De eerste beelden zijn binnen:

Perseverance foto's

Tags: Mars 2020, Perseverance, Inginuity, Mars helicopter, mars landing 18-2, countdown to mars, Deep space Network

#CountdownToMars

@CountdownToMars

#nasa2020

@Nasa2020

#Perseverance

@persevarance

#almere

@almere

#mars

@mars

Ingenuity Helikopter @

@Ingenuity Helikopter #Ingenuity Helikopter mars
First flight on mars
eerste vlucht op mars
Erwin tomassen